Winterzon (2007)

Zowel de herfst als de winter zijn in onze streken uitermate geschikt om sluimerend pessimisme tot bloei te laten komen. De wind waait door de bomen en striemt het gezicht, de dagen zijn kort en de nachten lang, het is nat, het is kil en het is koud. Sommigen aarzelen of ze wel uit bed zullen komen, want het wordt weer bar en boos vandaag. Anderen snellen naar buiten om lekker uit te waaien, genieten van de noodzakelijke kaarsjes en lampjes en menen dat de winterzon nog lekkerder is dan de zomerzon. Ze zien het helemaal zitten. Het is maar waar je in gelooft. Er is toch geen vreemder soort dan mensen!
De media spelen daar ijverig op in. Onvoorstelbaar hoeveel geboefte er is, hoeveel gewetenloze ouders, hoeveel agressie, hoeveel nietsnutters en uitbuiters, milieuvervuiling . Ons sluimerend pessimisme wordt gevoed door berichten over mislukte oogsten, berichten over droogte en overstromingen, aardbevingen en van tsunami hadden we nog nooit gehoord, maar nu wel. En als we het willen geloven wordt het in 2008 nog beroerder dan nu.
Diezelfde media spelen ook hier weer op in en beloven beterschap en laten zich betalen door de reclame. Je moet een speciale lamp kopen, die licht geeft waar je vrolijk van wordt. Het zou te ver voeren om op sommen hoeveel schitterende aanbiedingen van champagne en glitterkleren en etenswaar er voor ons klaar liggen voor de komende feestdagen. Ze zien het helemaal zitten voor ons.
Of deze behandeling ook helpt tegen de ellende die er echt wel in onze wereld is valt te betwijfelen.
Ook de profeten in de Bijbel en de evangelisten hadden in hun tijd van doen met zowel optimisten als pessimisten. Ze klagen niet over het kerkbezoek, want er waren nog geen kerken, maar wel waarover echt geklaagd kon worden: gebrek aan rechtvaardigheid, gebrek aan zorg voor de zwakken, oneerlijkheid en ontrouw en zo meer. De evangelist leefde in de tijd dat de Romeinen van Jeruzalem een woestenij hadden gemaakt. De overlevenden waren verstrooid geraakt en de eerste christenen hadden het buitengewoon moeilijk om met hun overtuiging te overleven. We lezen deze berichten omdat ze goed bij ons passen in dit jaargetijde. Vooral profeten en evangelisten weten hoe belangrijk het is waar je in gelooft, maar zij roepen ons niet op om er uit te komen door het kopen van allerlei of  het organiseren van een ski-vakantie. Zij laten zien wat er aan goedheid doorbreekt en willen ons meenemen in het geloof dat we het daar van hebben moeten. Wil je niet geloven, dan bekijk het maar. Wil je wel geloven dan kijk eens naar al die mensen die bezig zijn met het eerlijk verdelen van goederen en welvaart, het groeit! Kijk eens naar de wetenschappers en idealisten die zich met man en macht werpen op verbetering van het milieu, op de opvoeding van kinderen en de beste opvang van gehandicapten en zieken. Kijk eens naar al die gewone ouders die elke dag aan het werk gaan om de kost te verdienen voor hun kinders. Als zo’n profeet nu geleefd had zou hij de klagers over files geen gelijk geven, maar erop wijzen wat alleen al rond Eindhoven gedaan wordt om verbeteringen aan te brengen, wat er gedaan wordt om de kans tot inspraak te geven enz.
Een kind schijnt ooit gezegd te hebben dat er heel veel licht schijnt achter dat donkere gordijn over de aarde in de nacht en dat kun je weten, want er zitten gaatjes in waar dat licht doorkomt. Een optimist ziet dat zo; bruikbaar geloof.
Vandaag een ernstige oproep om te kijken naar, te ontdekken en te geloven in de positieve tekenen naar de toekomst. Geloof er maar in en doe mee, juist dan komt het goed.