Bouwen aan een warm nest (2007)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 594 niet laden

Welkom

“Advent is dromen dat Jezus zal komen” zongen we net. Zo is het maar net: de adventsliturgie staat bol van de verwachting, van wachters die uitzien naar de morgen. Voorlopig is het nog nacht, maar christenen weten van meer: straks daagt het morgenlicht en kunnen wij, kan de wereld een nieuw begin maken. Advent is: Tegemoet gaan én welkom heten, aankloppen én opendoen, vragen én antwoord geven, zoeken én gezocht worden, waakzaam én in verwachting zijn. Op weg naar het feest ontsteken we iedere week een nieuwe kaars. Want de nacht loopt ten einde, de dag komt naderbij. Laten wij daarom leven als kinderen, kinderen van het licht (naar Rom. 13, 12-13). Aansteken eerste kaars

Woordje uitleg  

Broeders en zusters,
Weet u wat een futuroloog is?  Het is geen nieuwe medische specialisatie, maar iemand die in opdracht van organisaties en bedrijven de nieuwste trends en ontwikkelingen volgt en aan de hand daarvan ‘voorspellingen’ maakt voor de toekomst.  Op korte termijn heet dat een ‘trendwatcher’ (een seizoen of jaar), op langere termijn een ‘futuroloog’ (één of meer decennia verder).  Ik hoorde een Belgische futuroloog enkele maanden geleden op de radio en gisteren was er een Amerikaan in Ter Zake.  Buiten de semi-wetenschappelijke taal die ze gebruiken verschillen ze in niets van de waarzegsters en kaartenleggers op de kermis, of de orakels in het oude Griekenland.  Ze beantwoorden  allen aan de mens zijn verlangen om greep te krijgen op de toekomst.  
Als mens hebben we op bijna alles vat, zelfs op het verleden dat we kunnen analyseren, verheerlijken of bekritiseren.  Wij zouden het zo en zo gedaan hebben, vroeger was het veel beter, en gelukkig is die tijd voorbij.  Maar de toekomst… dat is koffiedik kijken.  En als we al weten wat er gaat komen, dan duurt het allemaal te lang.  En wat te lang duurt vinden de mensen saai.
De steeds terugkerende cyclus van het kerkelijk jaar lijkt voor buitenstaanders misschien ook wat saai, maar het is geen statisch gegeven, maar een echte dynamiek.  De evangelieteksten en de andere vaste teksten uit het Oude en Nieuwe Testament worden iedere cyclus opnieuw getoetst aan de actualiteit en telkens opnieuw worden we gevraagd de boodschap van de tekst op ons leven te leggen en als olie in onze ziel te laten doordringen.
Advent is dan ook meer dan een periode van wachten tot we de kerstboom mogen optuigen, het kindje in het stalletje mogen leggen en de pakjes onder de kerstboom mogen opendoen.  Advent is een tijd van verwachting.  Verwachting is niet passief.  Je moet er ook effectief iets voor over hebben.  De vraag die we ons stellen is of er voor die Jezus binnen enkele weken wel plaats is in ons leven?  Bieden we Maria en Jozef dit jaar een warm nest aan, of zal het voor dit jaar nog een keer de koude stal worden?
Had Jesaja vandaag geleefd, hij was misschien futuroloog geweest, met zijn utopische visie op de toekomst.  Jesaja zijn doel was niet dat zijn publiek gerust zou zijn bij de boodschap die hij bracht (oef alles zal toch nog goed komen).  Zijn doel was dat door die hoopvolle woorden de mensen de moed zou krijgen om bij zichzelf te beginnen met het omsmeden van de zwaarden.  
Ook Jezus roept ons op om niet zomaar te wachten tot er wat gaat veranderen, maar juist waakzaam te zijn en te zien waar we nu al kunnen werken aan de komst van het Rijk Gods.  Een beetje zoals een jong paar die de koffers al klaar zet enkele weken voor de bevalling.  
Het wachten duurt echter lang, al meer dan 2000jaar, maar toch moeten we waakzaam blijven.  Zolang echter de mensenzoon niet terugkomt, zullen we inderdaad eten en drinken en trouwen, maar het is aan ieder van ons om niet enkel te wachten, maar juist te verwachten.  
In het verkeer gebruikt men de term ‘verhoogde waakzaamheid’, dat wil zeggen dat op gevaarlijke plaatsen, bij scholen, bij regenweer je extra je aandacht bij het verkeer en het rijden moet houden.  Wel, ook de advent vraagt van ons een ‘verhoogde waakzaamheid’, nu de eindejaarsfeesten naderen en we met z’n allen weer een record aan kerstcadeaus zullen kopen, vraagt Jezus ons om stil te staan bij die mensen die niet mee kunnen, die bij hun geboorte al minder kansen krijgen.  En het minste wat Hij van ons mag vragen is dat we ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt.  Amen.