14e zondag door het jaar A - 2002

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 306 niet laden
Beste mensen,

Voor velen onder ons betekenen de maanden juli of augustus een gelegenheid om wat vakantie te nemen. Na een jaar van inspannende arbeid, na maanden van spanning en stress, vol zorgen en soms ook angsten, voelen wij allemaal die behoefte om weer eens even tot rust te komen.

En juist vandaag, bij het begin van de vakantie, horen wij in het evangelie die woorden van Jezus : kom allen tot mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt. Ik zal u rust en verkwikking schenken. De rust en de verkwikking die Jezus hier bedoelt gaan we niet terug vinden in de vakantiefolders. Daaruit spreekt soms net het tegenovergestelde : overvolle stranden, drukke steden en een vermoeiende reis met ellenlange files om op die verre bestemming te kunnen geraken.

Jezus heeft het over iets anders. Kom maar naar mij zegt Jezus wanneer je neergedrukt wordt door de last van zovele problemen, door de last van ziekte of eenzaamheid of werkeloosheid. Kom maar naar Mij wanneer je je alleengelaten of verdrietig voelt.

Zo wil Jezus voor ons een teken van hoop zijn. Vertrouw je maar aan Mij toe, zegt Hij en je ziel zal rust komen.

Niet dat Jezus voor ons alle problemen zal oplossen. Hij kondigt niet het einde aan van alle lasten of moeilijkheden. Hij zegt alleen : je zal rust vinden. En door die innerlijke rust zal je de problemen beter aankunnen. Ik hoop dat we dat allemaal al eens mochten ervaren. Dat, wanneer we voor een groot probleem stonden of geen uitweg meer zagen, dat we toen kracht konden vinden in ons bidden tot God. Want bidden maakt een mens anders.

In het gebed, in de ontmoeting met God kunnen wij weer nieuwe kracht vinden. Wanneer wij ons klein en onmachtig voelen dan kan de nabijheid en steun van God ons helpen om de moed niet te verliezen en door de problemen heen te geraken.

Voor wijzen en verstandigen, voor mensen die denken dat ze het zelf wel aankunnen blijven deze dingen verborgen. Ze worden pas duidelijk als we open en ontvankelijk worden als een kind, wanneer we vol vertrouwen ons leven in Gods handen durven leggen.

Moge dan deze vakantietijd voor ieder van ons een tijd van echte rust zijn. Dat wij rust mogen vinden in de onmetelijkheid van de zee, in de stilte van de bossen en de velden, in de grootsheid van de bergen en ook in onze ontmoeting met God. Dan kan er rust en ontspanning komen in ons leven, niet alleen in deze korte vakantietijd maar ook al de andere dagen van het jaar. Amen.