Ons hart laten openen door het hart van Jezus (2008)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 538 niet laden
Ongetwijfeld zijn er in deze gemeenschap mensen die je zou gunnen dat ze een plek vinden waar ze hun verhaal kwijt kunnen, hun hart kunnen uitstorten, waar ze zich gezien, gehoord en verstaan weten. Trouwens, wie zou je dat niet gunnen? Wie van ons heeft dat niet nodig, op z'n tijd, de een meer dan de ander? En ongetwijfeld zijn er in deze parochie ook velen die aan elkaar en aan anderen zo'n plek bieden.
In het evangelie horen we Jezus zeggen: "Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht." Wie die rust en verlichting vinden bij God, bij het hart van Jezus: dat is prachtig. Deze evangelielezing wordt dan ook gelezen op het feest van het heilig Hart van Jezus.
De lezingen van vandaag doen nog iets meer. Ze vertellen ons dat we bij Jezus in de leer moeten gaan: "Neem mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart." Ze vertellen ons niet alleen dat wij bij het hart van Jezus rust kunnen vinden voor onze ziel, maar richten onze aandacht ook naar waar Jezus' eigen hart naar uitgaat: naar de Vader, naar Gods koninkrijk, naar de eenvoudigen, de kleinen van het land. Dus wie naar het hart van Jezus toegaat, vindt niet alleen een dankbare plek voor zichzelf, maar kan ook meevoelen voor wie het hart van Jezus nog meer openstaat.
Anders gezegd, in een beeld, bij een afbeelding van het heilig hart van Jezus een kaars aansteken en daar in stilte bidden, kan een eerste, blijvend goede stap zijn, maar als we echt naar die Jezus en zijn hart kijken, dan zien we ook de mensen om ons heen, en zien we dat we niet alleen staan in onze nood, dat ook wijzelf iets kunnen betekenen voor een ander, die misschien wel evenzeer in nood is, dat wij zo een bijdrage mogen en kunnen leveren opdat er in onze wereld in het groot en klein een plek is voor iedereen, vooral voor wie dit het meest nodig hebben.
Jezus zegt: "Neem mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart."
Nu is zachtmoedig niet hetzelfde als zoetsappig, want in naam van de gerechtigheid kunnen alle profeten uit hun slof schieten, scheve verhoudingen aanklagen of rechtzetten. De eerste lezing uit de profeet Zacharia, die wij kennen uit de liturgie van Palmzondag, waar Jezus niet hoog te paard als een krijgsheer, maar op een ezel Jeruzalem binnentrekt, mogen we dan ook niet al te soft verstaan, want de lezing uit Zacharia vervolgt met de belofte dat God de strijdwagens wegvaagt, de strijdboog breekt, en zó vrede brengt onder de volkeren.
En ook Jezus gooit meteen nadat hij Jeruzalem is binnengetrokken, alle handelaren met harde hand de tempel uit. (Mt. 21, 1-13)
En Jezus heeft het niet van een vreemde. We zien het ook bij Maria, zijn zoete, lieve moeder. Het is prachtig om haar te vereren, maar vergeet dan niet hoe zij zong in haar Magnificat: "Hij heeft de kracht van zijn arm getoond, wie zich verheven waanden, heeft Hij uiteengeslagen. Machthebbers heeft Hij van hun troon gehaald, vernederden gaf Hij een hoge plaats." (Lucas 1, 51-52) Zachtmoedig is dus niet zoetsappig.
In de Joodse traditie heeft het juk twee betekenissen.
Er is het juk dat de ene mens de ander oplegt, het juk van de slavernij en de onderdrukking: de ander de eigen wil opleggen en afdwingen dat de ander zich voor mij en naar mijn wil buigt, letterlijk zoals de mens bij een lastdier doet door middel van het juk van de os of de ezel.
En er is het juk dat een mens vrijwillig en welbewust op de eigen schouders kan nemen: het juk van de Tora, de 'last' van het willen leven naar Gods bedoelingen, richtlijnen en geboden, in de wetenschap dat het soms moeilijk en lastig is om die te volbrengen, maar in de overtuiging dat die voor onszelf en voor anderen de weg wijzen naar het goede leven.
Bij Jezus in de leer gaan en zijn zachte juk op ons nemen, betekent dus dat wij in zijn voetspoor willen leven naar Gods bedoelingen, dat wij willen meewerken aan de komst van Gods koninkrijk, het Messiaanse rijk.
God heeft mensen nodig die zich openstellen voor die nieuwe wereld. Zachtmoedig is wie zich inzet voor dit land van God. Daarom ook luidt een van de Zaligsprekingen: Zalig die zachtmoedig zijn, want zij zullen het land erven. (Matteüs 5, 5) Gelukkig degene die recht vindt in Gods ogen en zó de overwinning behaalt, niet door geweld, maar door gerechtigheid.
Wie genade vinden in Gods ogen, dat zijn de kleinen van deze wereld, de eenvoudigen, de zachtmoedigen, de nederigen, en niet de wijzen en verstandigen, de eigenwijzen, over wie Jezus in het evangelie zegt dat Gods boodschap voor hen verborgen blijft. Wie genade vinden in Gods ogen, dat zijn de vernederden, de onderdrukten, wie onder lasten gebukt gaan. Zij allen vinden Jezus' hart geopend, voor henzelf en in dienst van een nieuwe Messiaanse wereld, waar mensen op een nieuwe manier met elkaar omgaan, met respect, elkaar recht doend, en elkaar recht overeind doen staan. Zo'n wereld komt er waar wij ons hart laten raken en openen door het hart van Jezus.