Crucifix

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Velen dragen zijn kruis rond hun nek, of als een speldje op hun jas of overhemd. In sommige streken van Ethiopië tatoeëren ze dat kruis zelfs op hun voorhoofd. De paus en alle andere bisschoppen dragen het demonstratief op hun borst. Die borstkruizen zijn soms heel kostbaar, van zilver of goud met diamanten en andere edelste­nen. Maar soms zijn ook die kruizen heel simpel van een stukje hout, wat takjes of zo maar gesneden uit wat leer.

Het dragen van zo'n kruis kan heel verschillende betekenissen hebben. Sommigen doen het omdat ze zich willen laten kennen als christenen, als een teken dat ze geloven dat Jezus hen redde en verloste. Anderen dragen hetzelfde kruis omdat ze arm zijn, zich geminacht voelen, en als mensen die in onze wereld eigenlijk niet meetellen. Zij dragen het kruis omdat ze zich een voelen met Jezus in zijn vernedering en lijden, in zijn angst en doodsstrijd. Goede en geldige redenen om een kruis te dragen.

Maar er is nog een andere, een meer bijbelse mogelijkheid. Dan wordt het kruis gedragen om aan zichzelf, en ook aan anderen, te laten zien dat door hen de zaak van Jezus in deze wereld voorge­staan wordt. Ze dragen het om te tonen dat ze bereid zijn hem te volgen in het verdrijven van alle kwaad, in het genezen en helen van deze wereld door de verwerkelijking van de rechtvaardigheid, die het koninkrijk van God met zich meebrengt. Het is op die manier dat Je­zus ons vroeg zijn kruis te dragen. Het is op die manier dat hij zelf zijn kruis droeg...