Joh 10,11-18 Jezus vertelt over de herder en de schapen

Joh 10 v 12-15 Jezus vertelt over de herder en de schapen

Wat Jezus tot goede herder maakt en zich doet onderscheiden van anderen is het 'kennen' van zijn schapen en het door hen 'gekend zijn'. 'Kennen' duidt in het bijbelse spraakgebruik op een diepe persoonlijke liefdevolle relatie.

Waarin kennen wij Jezus? Wat weten we over hem?  Jezus is Gods zoon, volgens de wil van zijn vader heeft Hij zijn leven gegeven voor ons, om onze fouten te vergeven, Hij nam onze schuld op zich. Hij is verrezen en beloofde ons zijn Heilige Geest,  zo kunnen wij leven in overvloed, bevrijd, elke dag opnieuw. Johannes laat ons door dit evangelie zien, dat wij iets kunnen ervaren van 'gekend zijn en kennen' en zo kan God steeds aanwezig zijn in ons leven. Het gaat hier over mijn overgave aan Gods liefde voor mij, een ja zeggen,  me laten raken, aanraken door Zijn liefde.
Soms willen we ons niet aan hem overgeven, omdat we denken enkel succesvol te zijn als we zelf alles regelen, zelf beslissen, dan pas denken we dat we veilig zijn.
Wat leren ons de woorden van Jezus. Hoe moeten wij Hem begrijpen? Hoe krijgen we antwoord op onze vragen?
 
 Mijn schapen kennen mij: Wij kunnen nooit iemand leren kennen zonder dat we naar hem toegaan. Er is niets mogelijk zonder de stap van het geloof. Is geloven in God een zwakheid of juist een sterkte. Wanneer we goed luisteren naar de woorden in het evangelie is het een sterkte om te durven zeggen ik geloof dat er een God bestaat die me liefheeft. Iedereen heeft het in het verleden wel eens moeilijk gevonden om mensen te vertrouwen. Hier is iemand op wie we altijd kunnen vertrouwen.

Hij gaf zijn leven voor ons. Niemand van ons kan Gods immense complexiteit kennen en begrijpen. Wanneer we proberen God te bekijken met ons menselijk verstand, dan beperken we onszelf. We ‘kennen’ dan door onze eigen intellectuele inspanningen en denken dat God iets meer is dan ons eigen kennen en kunnen. Met zulke kijk naar God doen we onszelf tekort. Zo kunnen we nooit echt iets fundamenteels veranderen in ons leven. We komen niet tot een intieme relatie met God. God heeft ons echter de mogelijkheid gegeven verder te zien dan onze mogelijkheden. We kunnen studeren over plaatsen die we nooit bezocht hebben, we kunnen studeren over dieren die we nooit gezien hebben. We kunnen denken ver boven wat we kunnen waarnemen met onze ogen. Laat ons het kennen van God met ons menselijke bevattingsvermogen opzij zetten. Laat ons verder zien en open staan voor wat God ons echt wil vertellen door Jezus en door ons geloof in Hem. Dan pas gebeuren er wonderlijke dingen in ons leven.
Geloven we dat God almachtig is. Hij kan ons helpen met alles, zelfs met ons ' geloven'

Jezus nodigt ons uit om plezier te hebben in het leven. Hij heeft het hier niet over fysiek plezier, maar plezier van ons hart. We kunnen dat ‘genieten van het leven’ weten en ervaren door Hem te kennen. We kunnen met Hem een dagdagelijks gesprek hebben over ons leven, onze moeilijkheden, onze zwakheid. Alles in zijn handen leggen om zo elke dag weer een blije christen te worden en de kracht te ontvangen van zijn Heilige Geest. Dan pas kunnen we genieten in het leven omdat we sterk staan. Het gaat niet meer om ons, maar om Hem die door mij werkt. 
Jezus aannemen als redder is de eerste stap. Zo kennen we Jezus en dat kunnen en willen geloven geeft ons ongelooflijke mogelijkheden. Hem kennen is in relatie gaan met Hem. Wij maken de keuze. Wij zijn voor Jezus vrije mensen, die waarheid en liefde zoeken. De herder kent ons, houdt van ons en wil dat de waarheid ons vrij maakt. Wij horen bij hem omdat wij Hem kennen en hij ons kent,  in de waarheid die Hijzelf is.

Lieve God,
Laat ons uw schepping verhalen,
uw machtige daden verkondigen.

Laat ons spreken over de glorie van uw majesteit.
Laat ons uw wonderen bekendmaken.

Laat ons getuigen van uw daden.
Laat ons over uw grootheid vertellen.

Laat ons uw goedheid en gerechtigheid luid bezingen.
Wij danken u voor uw genade en liefde.

God maakt ons vrij door het kennen van U om zo in waarheid te leven en keuzes te maken volgens uw wil.
Geef ons sterkte.

Lieve God , Luister naar ons gebed, hoor wat ik u tracht te zeggen.

We leven in een maatschappij die handelt alsof er geen God is. Het is moeilijk, we worden  meegesleurd in het wereldlijk denken,
Maar God, Gij zijt nu onze Helper, Gij draagt ons, beschermt ons tegen de negatieve invloeden. We willen u daarvoor dank zeggen en loven. Gij die ons bevrijdt hebt door uw zoon Jezus Christus.
Wij bidden u Heer verhoor ons gebed
God, Geef ons een geest van inzicht om te begrijpen wat door u geopenbaard is opdat we u zo mogen kennen.
Bescherm al de mensen die grote verantwoordelijkheden hebben en veel met kennen en weten te maken hebben. Geef ze de kans u te kennen. Ze zijn dikwijls zoekend omdat ze u intellectueel benaderen.

God u kennen klinkt overdreven. Het lijkt alsof we een dikke nek hebben. Wie u bent kunnen wij met ons verstand niet schatten. Maar u hebt uw Zoon gezonden om U te laten kennen. We willen nederig zijn, dankbaar en blij, in die houding willen we U kennen. Geef ons de durf om te geloven dat het mogelijk is U te kennen. Geef ons de kracht om daar zelf inspanningen voor te doen.