Arbeiders zijn er weinig

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

‘Arbeiders zijn er weinig', zei Jezus, 'vraag dus aan de Heer van de oogst om arbeiders'. Wat voor arbeiders bedoelt Jezus hier? Bedoelt Hij priesters en dominees? Je bent geneigd die vraag met ‘ja' te beantwoorden. Maar laten we nu eens doorgraven. Wat moeten die arbeiders doen? Hebben ze voor hun werk een theologische opleiding nodig? Heeft Jezus het over theologisch gevormde mensen? Als dat zo is, staan we er in Vlaanderen niet best voor. Het aantal priesters en dominees is laag en wordt nog lager.

Maar als we nu goed luisteren naar deze evangeliepassage, en horen wat die arbeiders moeten doen, komt er toch iets anders om de hoek kijken. Die zeventig moeten vrede gaan brengen. Als ze een huis binnengaan, moet dat hun eerste woord zijn. En ze moeten zieken genezen. Zorgen voor hun welzijn.

Nu zijn er heel veel zieke mensen. En er zijn ook heel veel gezonde mensen ziek. Mensen die ernstig te lijden hebben van de ongezondheid van onze samenleving, aan de alom heersende onvrede. Er zijn heel wat mensen die lijden aan een verschrikkelijke ontevredenheid, die nergens blij mee zijn, die mateloos diep in de put zitten, die lijden aan een afschuwelijke vorm van egoïsme.

En als Jezus nu zegt: die arbeiders moeten zieken genezen, heb je daar een theologische opleiding voor nodig? Ik denk het niet.

Franciscus was geen priester. Hij had geen theologische opleiding gehad. Maar war heeft die man een vrede gebracht. Hij was zelfs een beetje bang voor theologische vorming. Want Antonius van Padua, u weet wel die heilige van de gevonden voorwerpen, was een theoloog. Hij schreef een keer aan Franciscus of hij de broeders mocht onderrichten in de theologie. Het antwoord van Franciscus was: ‘Ik vind het wel goed, als door die studie bij hen de geest van gebed niet wordt gedood'.

Als je het nu zo ziet, zijn er dan op het ogenblik te weinig arbeiders? Ik dacht van niet. We kunnen toch allemaal, met of zonder theologie, wel degelijk vrede brengen? Ontevredenheid te lijf gaan? De ziekte van onze tijd genezen? En die ziekte van onze tijd is het materialisme, almaar meer willen hebben, almaar meer willen genieten, ten koste van anderen, ten koste van jezelf. Toch zijn er arbeiders genoeg, mensen die vrede en tevredenheid kunnen brengen.

Doe het dan! Bij uzelf, en bij anderen.