De mensenliefde van God is verschenen

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Niemand van ons is in staat te denken dat naastenliefde en goedheid iets verkeerds is. Probeer het maar. Het is onmogelijk. Het is zelfs Gods-onmogelijk. En het meest opvallende is dat dit voor iedere mens geldt: gelovig of niet, christen of niet. Vermoedelijk vieren daarom alle mensen kerstmis: want op een of andere manier gelooft iedereen dat kerstmis het feest van de mensenliefde is.

U weet dat mensen hemelsbreed van elkaar kunnen verschillen. Opvattingen kunnen ontzettend uiteenlopen. Er zijn zaken waarover mensen het nooit met elkaar eens zullen worden. Je wordt soms duizelig als je voor- en tegenstanders hoort praten over kernenergie, over loonpolitiek, over godsdienst, over samenwonen voor het huwelijk, over euthanasie en abortus. Je weet soms echt niet meer wie gelijk heeft en wie niet. Maar alle mensen zijn volkomen één in hun denken over goedheid en liefde.

Niemand is in staat, zelfs al zou hij het willen, te denken dat liefde verkeerd is. Probeer maar eens te denken dat haat en ruzie goed is. Dat lukt ons niet. Je kunt niet denken dat iemand je naaste niet is. Je kunt niet willen dat een ander ongelukkig is. Je kunt niet willen dat een ander honger heeft, of dat een kind van honger sterft. Je kunt niet willen dat ik een ander in de steek laat. Je kunt het niet goed vinden dat mensen elkaar pijn doen. Je kunt niet goed vinden dat mensen gemarteld worden. Je kunt het niet goed vinden dat de onvoorstelbare ellende van een atoomoorlog hoe dan ook ergens goed voor zou zijn. Hij die ons gemaakt heeft, heeft ons blijkbaar zo gemaakt dat wij niet anders kunnen denken over goedheid en liefde.

Natuurlijk: ik kan wel een ander negéren, zoals anderen mij kunnen negéren. Ik kan wel een hekel hebben aan een ander, zoals anderen een hekel kunnen hebben aan mij. Ik kan wel een ander kapot maken, zoals een ander dat mij zou kunnen doen. Maar tegelijkertijd weten we dat het niet goed is, dat het fout is. Absoluut en onvoorwaardelijk fout. Het is niet goed te praten. Kaïn kon, nadat hij zijn broer had vermoord wel zeggen: ik ben toch niet de hoeder van mijn broeder? Hij wist donders goed dat hij wel degelijk de hoeder van zijn broeder was. Zo had God hem gemaakt. Hij kon niet anders denken. Hij wist dat hij fout was, en hij kon niet anders weten, zelfs al wilde hij het.

En zo heeft God iedere mens gemaakt. Naar zijn beeld. Op Hem gelijkend. Want God is liefde. En precies dat goddelijke, die liefde is op aarde verschenen. Precies die liefde is ons ingeschapen. Of wij het willen of niet: wij lijken op God. Ons denken over liefde en goedheid is dat goddelijke in ons. Dat kunnen wij niet afzweren. Dat willen wij niet afzweren. Daarom kunnen wij niet denken dat liefde verkeerd is. Alleen als wij gehoorzaam zijn aan die liefde, die drang in ons, zullen wij gelukkig zijn. Wie niet liefheeft, handelt tegen beter weten in. Zo simpel is dat.

Het christendom kun je niet afdoen met te zeggen: het is maar een stelletje wetten en spelregels, waar je je al of niet aan kunt houden en waar je net zo goed een stel andere voor in de plaats kunt zetten. Het is ons gewoon in het hart gegrift en het is ons uit het hart gegrepen, dat Gods mensenliefde op aarde is verschenen.

Zo is het ons ook uit het hart gegrepen dat God tegen ons zegt: je moet goed zijn voor een vreemdeling; je moet geen onrecht doen aan weduwen of wezen. Je moet zorgen dat je iemand zijn mantel teruggeeft voor het nacht wordt, anders heeft hij niets om zijn lichaam te beschutten. En als jij dat niet doet: Ik ben vol medelijden, weet dat wel.

Waarom zouden we niet aan God en aan onszelf gehoorzamen? Liefde is iets goeds…