Kerstavond A

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Kerstmis is de nacht van het kind en als grote mensen ooit op kinderen lijken is het wel met Kerstmis. Dus een verhaal voor kinderen van 8 tot 80 jaar.

De engel, die Maria en Jozef op hun tocht behoedde, ging - nog voor hij de herders ging waarschuwen - op zoek naar dieren, die met Jozef, Maria en het kindje de stal zouden delen. De leeuw presenteerde zich als Koning Leeuw; groot sterk en afschrikwekkend. Maar de engel vond de leeuw een veel te grote mond hebben. Hij vond hem veel te arrogant en te agressief. De vos bood zijn charme aan en zijn sluwe streken. Hij zou wel wat melk en honing voor het kindje weten te versieren. Maar ook de vos werd afgewezen: slim, maar achterbaks en niet echt te ver¬trouwen. Zo kwam ook de pauw die pronkte met zijn veren, de uil die groot ging op zijn wijsheid en de nachtegaal die zo mooi solo kon zingen... Maar ze waren niet wat de engel zocht. Tot¬dat de engel de os en de ezel ontmoette. Die zeiden: wij hebben helemaal niks te bieden, we kunnen hooguit met onze staart de vliegen wegjagen bij het kind. Wij zijn maar sukkelaars, we kunnen alleen wat warmte geven.

 ‘En toch zijn jullie’, zei de engel, ‘juist jullie net als alle andere sukkelaars heel welkom bij het kindje in de stal!’. In de stal dus, want in de herberg was er voor hen geen plaats. Maria en Jozef, twee mensen ver van huis, twee asielzoekers, zochten een dak boven hun hoofd, een bed, een beetje begrip, gastvrijheid, warmte. Maar de deuren van de huizen en harten van de mensen bleven (toen dus ook al) dicht. ‘Wat komen die lui hier zoeken, hadden ze maar thuis moeten blijven’. En dus was er voor die sukkelaars geen plaats in de herberg. Zodoende werd Hij, God-met-ons, geboren in een tochtige stal tussen de os en de ezel. Twee sukkelaars, maar wel twee die warmte gaven.

Kerstmis vraagt aan alle mensen van goede wil warmte te geven aan wie in de kou zijn gezet, om de deur van ons hart open te houden voor sukkelaars. Alle mensen van goede wil wordt ge¬vraagd vandaag en alle dagen open oor te hebben voor Gods mens¬geworden woord.

Het kind van Betlehem vraagt ons, die van goede wil en in goe¬de doen zijn, goed te doen aan wie het slecht hebben. Zo komt er vrede op aarde en brengen we eer aan God…