×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 194 niet laden

OPENINGSWOORD

Broeders en zusters, welkom. Wij zeggen wel: Een goed begin is het halve werk. En ook: De morgenstond heeft goud in de mond. En: De eerste klap is een daalder waard. Op deze eerste dag van het nieuwe jaar 2007 horen we bij de vroege vogels, alhoewel ... half tien is natuurlijk nog geen dauwtrappen, het zijn geen tijden uit het verleden, waarbij je met je vader en moeder voor zevenen door de sneeuw naar de kerk liep. Maar half tien is natuurlijk eigenlijk nog een soort uitslaaptijd. Ik weet zeker, dat God heel blij is dat jullie de moeite hebben genomen om ondanks de feestelijkheden van de afgelopen nacht toch op tijd uit je bed te komen om Gods Zegen te vragen voor het nieuwe jaar.

Wij doen dat samen met Moeder Maria. Wij vieren vandaag dat zij de Moeder van God is. Wie kan beter dan zij een goed woordje voor ons doen!? Laten wij ons aan haar toevertrouwen. Vragen wij om vergeving voor de keren dat wij haar wel in theorie als Moeder hebben aanvaard, maar dat wij in de praktijk niet naar haar hebben geluisterd.

OPENINGSGEBED

Laat ons bidden. God, door het moederschap van de heilige maagd Maria hebt Gij de rijkdom van de verlossing aan de mensen geschonken. Wij bidden: laat ons de voorspraak ondervinden van haar door wie wij de Gever van het leven mochten ontvangen: Jezus Christus, uw Zoon, onze Heer. Die met U leeft en heerst ... .

PREEK

Een goed begin is het halve werk. Maar wat is een goed begin? Dat is wat we nu hier doen. Ik hoop dat - ook al was er gisteravond geen viering in de kerk - wij toch een beetje hebben teruggekeken en God bedankt hebben voor al het goede en ook bedankt hebben voor zijn steun op moeilijke momenten. Vandaag willen wij ook danken en tegelijk vooruitkijken en bidden om zegen. Een goed begin betekent dat je met het belangrijkste begint. Daarover zei Jezus ooit het volgende: "Zoek eerst het Koninkrijk en zijn gerechtigheid en al het overige wordt u toegeworpen".

Een paar jaar geleden hoorde ik met betrekking tot dit woord van God het volgende van een collega, een pastoor uit Zuid-Holland. Hij was met vrienden op vakantie in Duitsland en Polen. Ze zochten een hotel voor de nacht en ze wilden ook ergens de volgende dag de Eucharistie kunnen vieren. Je kunt dan kiezen: zoek je eerst het hotel of zoek je eerst de kerk? Op dat moment komt deze zin van Jezus naar voren: "Zoek eerst het Koninkrijk en zijn gerechtigheid en al het overige wordt u toegeworpen". Ze rijden eerst door het dorp en zoeken de kerk. Daar loopt een mevrouw, dat blijkt de kosteres te zijn. Dat is natuurlijk geen toeval. Dat heeft God zo geregeld. Ze vragen of ze daar de volgende dag de Eucharistie kunnen vieren. Dat was geen enkel probleem. Zij zorgt voor de sleutel op de tijd die ze vroegen. Daarna vragen ze of ze ook een goed en niet te duur hotel wist. Jazeker, en ze wees hen waar ze moesten zijn. Een prima hotel, dat ze zelf zeker niet hadden gevonden. Kleine gebeurtenissen, die je soms nodig hebt om even bevestigd te krijgen, dat die volgorde in je keuze belangrijk is.

Deze morgen liggen veel mensen wat langer op één oor. Maar jullie zijn bent hier en het thema van deze viering zou kunnen luiden: ‘Gezegend ben je'. Dat woord heeft ooit geklonken tot een meisje uit Nazaret: ‘Gij zijt de gezegende onder alle vrouwen'. Ze is gezegend, omdat ze heeft geluisterd naar Gods Woord en daaraan de absolute voorrang gaf; Gods Woord dat zij diep in haar hart ontving, dat voor haar volkomen werkelijkheid was geworden, Gods Woord dat in haar leven krachtig was en doorwerkte, dat haar op weg zette en inzicht gaf, Gods Woord dat zij in haar hart bewaarde en overwoog. Zó werkelijk was Gods Woord in haar hoofd en hart aanwezig dat Gods Woord vlees werd in haar lichaam.

We sluiten het Kerstfeest af op deze achtste dag met het hoogfeest van Maria, Moeder van God. Zij is moeder van God geworden, omdat God op de eerste plaats kwam. Die keuze was leidraad voor heel haar leven. Hoe jong dat al bij haar aan het licht kwam is niet duidelijk in het evangelie, maar de apostelen en de eerste christenen hebben al ervaren dat het bij Maria nooit anders is geweest. Altijd aan God toegewijd en daarom gezegend onder alle vrouwen en geschikt om Moeder van Gods Zoon te worden. We eindigen dit kerstfeest van acht dagen niet zozeer met een nieuwjaarsviering bij het begin van het nieuwe kalenderjaar, maar als afsluiting van de kersttijd met de vrouw, die door haar jawoord deze tijd mogelijk heeft gemaakt. Vandaag willen we bidden dat ook wijzelf deel mogen krijgen aan haar zegen. Het woord dat wij bidden in het Weesgegroet, is een uitspraak van Elisabet: "Gij zijt de gezegende onder de vrouwen". En zij zegt ook: "Jij bent gezegend, omdat je hebt geloofd wat jou namens de Heer is gezegd".

Wij willen aan God vragen dat dit jaar een gezegend jaar wordt. Daarom ging de eerste lezing over de zegen, die God aan de priesters van Israël gaf. Een zegen met een belofte, God verbindt zich aan Aäron en zijn priestergeslacht: "Als gij zo mijn Naam over de Israëlieten uitspreekt, zal Ik hen zegenen". God belooft te zegenen als zíj zo zegenen. God verbindt zich aan deze priesterlijke dienst. Maar het zijn de mensen die gezegend worden. En ... willen zij gezegend worden? Komen zij naar de priesters om die zegen te ontvangen? Het zijn de twee kanten, twee partners van het Verbond. God wil zegenen, belooft zijn zegen, maar willen wij gezegend worden en steeds opnieuw om die zegen vragen?

Het staat of valt met je keuze. Kies je eerst voor God? Zoals ook het gebod luidt dat Jezus ons na heeft gelaten: "Bemin God en bemin je naaste als jezelf". Wat is de eerste keuze die dit jaar mag gelden? Is dat een keuze waarin wij om Gods zegen vragen? Een keuze voor zijn koninkrijk, met rechtvaardigheid, eerlijke verdeling, God en de naaste vooraan, geloof en gebed eerst veilig stellen. Krijgt Gods gemeenschap, Gods gezin, Gods Kerk voorrang op de economie, op het werk in onze welvaartsmaatschappij? Wat worden onze keuzes dit jaar? Krijgt aandacht voor de naaste voorrang op nieuwe uitdagingen voor jezelf? Of weet je het te combineren? Kun je je hobby inpassen in die keuze voor God? Kun je zelfontplooiing vinden in de dienst aan God en de naaste? Kun je het Kerk-zijn ontdekken als een diepere ontplooiing en grotere winst dan alles wat de economie en de welvaart ons kan bieden?

Vandaag worden we uitgenodigd net als Maria de keuzes te maken, die God kan zegenen. Want als God ze kan zegenen en wij kiezen voor Hem, dan zal Hij ze zegenen en dan zal het hele jaar 2007 een werkelijk gezegend jaar zijn. Amen.